Gebruik en onderhoud

Alle sieraden van Sieradenkist worden met veel zorg gemaakt. De sieraden van Sieradenkist zijn gemaakt van verschillende soorten materialen zoals stainless steel, goldplated materialen, natuur- en edelstenen, geverfde glaskralen en schelpmaterialen. Hoe onderhoud je sieraden het beste? Hieronder meer informatie per materiaalsoort.

Stainless steel

De sluitingen van de armbanden en kettingen zijn gemaakt van stainless steel, dat geldt voor zowel de gouden als zilveren sluitingen. Deze zijn duurzaam en van hoogwaardige kwaliteit. Het voordeel van roestvrij staal is dat het, bij zorgvuldig gebruik, langdurig zijn kleur behoud. Stainless steel is van zichzelf zilverkleurig. Goudkleurig stainless steel bevat een laagje goudkleurig materiaal dat na lange tijd van dragen kan vervagen. Als je met een aantal dingen rekening houd kun je heel lang met je goudkleurige stainless steel sieraden doen:

  • Aanraking met water, vocht, parfum en crèmes kan leiden tot verkleuring.
  • Langdurige blootstelling aan zuurstof en zonlicht kan leiden tot oxidatie, wat er uiteindelijk voor zorgt dat sieraden dof of zwart kunnen worden.
  • De zuurtegraad van de huid, die per persoon verschilt, kan het materiaal aantasten waardoor sieraden verkleuren.
Verguld/gold plated en rhodium plated sieraden

Verguld betekent dat het sieraad een goldplating heeft. Dit is een laagje echt goud dat is aangebracht over de basis van het sieraad. We werken met een 18-karaats gold plating. In onze oorbellen werken wij met een hoogwaardige goldplating die tegen een stootje kan. Deze zal ook niet zo snel verkleuren. Wel kan het laagje er op den duur afslijten bij veelvuldig gebruik. Sommige zilverkleurige sieraden zijn voorzien van een Rhodium plating. Rhodium is een sterk materiaal dat erg lang meegaat en waar je dus ontzettend lang plezier van kunt hebben als je het goed onderhoud.

Legering

Sommige bedels zijn omlijst met een legering. Een legering is niet zozeer één materiaal. Voor een legering wordt gebruik gemaakt van verschillende metalen. De meeste legeringen van sieradenkist zijn gemaakt van  brass, dit is een legering van zink en koper. Dit materiaal is gevoelig voor oxidatie. Het kan reageren op bepaalde (huid)zuren, chemische middelen zoals parfum en schoonmaakmiddelen. Doe je sieraden daarom altijd af bij het douchen of andere activiteiten waardoor het kan oxideren.

Edelstenen/natuursteen

De meeste edelstenen zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Echter kan chloor (in zwembaden), parfums en lotions, zout van de zee of zonlicht ervoor zorgen dat de stenen van kleur veranderen.

Glaskralen

De glaskralen die we gebruiken voor onze sieraden zijn van hoogwaardige kwaliteit. Ze kunnen tegen een stootje en transpiratie, maar om verkleuring te voorkomen raden we aan om er niet mee te douchen of te zwemmen. De goud- en zilverkleurige kralen bevatten een laag met gouden/zilveren plating. Na verloop van tijd kan de plating slijten en wordt de heldere glaskraal onder de laag zichtbaar. Dit proces wordt versnelt bij aanraking met water en contact met crèmes en parfum.

Tips

Met deze tips blijven je sieraden zo lang mogelijk mooi:

  • Doe je sieraden af tijdens het douchen en slapen en zwemmen.
  • Verzilverde of vergulde sieraden kunnen verkleuren doordat ze reageren op bepaalde (huid)zuren, chemische middelen zoals parfum en schoonmaakmiddelen. Vermijd dit dus zoveel mogelijk. Doe je dit niet, dan kan de zilveren of gouden laag vervagen en komt de ondergrond, vaak messing metaal, of glas in zicht.

Veel plezier met je Sieraden van Sieradenkist.